AMSTERDAM – Nederland telt het hoogste percentage vrouwen in de top van het midden- en kleinbedrijf (mkb) sinds 15 jaar. Zij maken inmiddels 16 procent uit van het totale aantal senior managementposities.

Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van Grant Thornton. Toch blijft Nederland in internationaal opzicht achter. Zowel het wereldwijde als het Europese gemiddelde ligt namelijk op 20 procent. “Vrouwen lijken dus nog steeds niet echt door te breken in de Nederlandse bedrijfstop”, aldus de adviesorganisatie.

In 2010 daalde het percentage nog met een procentpunt naar 14 procent. In 2004 werd nog maar negen procent van de topposities in het mkb door vrouwen ingevuld.

Nederlandse vrouwen zwaaien vooral de scepter op het gebied van personeelszaken, marketing en financiën. Een functie als CEO, partner of salesdirecteur komt minder vaak voor.

Grote bedrijven

“Vergeleken met grotere bedrijven doet het mkb het niet eens zo slecht. Als het gaat om de top van de honderd grootste bedrijven in Nederland kom je bijvoorbeeld niet verder dan negen procent vrouwen. Uit onderzoeken blijkt inmiddels dat werkende moeders steeds vaker hun werkweek van vóór het ouderschap handhaven. Dat moet zich gaan vertalen in de ‘doorstroming naar boven’”, aldus een medewerker van Grant Thornton.

In België bedraagt het percentage vrouwen in de top 19 procent, in Duitsland is het gedaald van 17 naar 11 procent. In de Verenigde Staten komt het cijfer uit op 15 procent.

Het Westen blijft, met uitzondering van de Scandinavische landen, behoorlijk achter bij Oost-Europa. Zo hebben in Polen en Rusland respectievelijk 31 en 36 procent van de mkb-bedrijven een vrouwelijke senior manager. In Georgië geldt dat zelfs voor twee op de vijf ondernemingen.

Thailand is met 45 procent het meest vrouwgezinde land, terwijl India, de Verenigde Arabische Emiraten en Japan de hekkensluiters vormen met percentages net onder de tien procent.