JOHANNESBURG - Het beperken van de export van zeldzame aardmetalen door China kan volgens deskundigen leiden tot heropening van mijnen in Australië, Canada, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

De zeldzame aardmetalen worden toegepast in moderne apparaten als mobiele telefoons, platte beeldschermen en magnetrons, maar zijn ook van belang voor elektronica die wordt gebruikt in moderne wapens.

China werd vrijwel de enige producent van zeventien zeldzame aardmetalen door andere landen uit de markt te prijzen. Het westen wil zich nu voor de hightechindustrie losmaken van de wurggreep van China.

Volgens een deskundige van investeringsmaatschappij Umbono Capital, die gespecialiseerd is in mijnbouw, heeft Afrika de beste papieren als het gaat om de voorraden.

Maar volgens professor Judith Kinnard van de Witwatersrand Universiteit in Johannesburg is er niet veel verschil tussen Afrikaanse landen en Australië of Canada als het gaat om de winning.

Investeerders proberen nu uit te dokteren waar de beste mogelijkheden zijn. Genoemd worden de Mountain Pass-mijn in Californië, Staankampskraal in Zuid-Afrika, Nechalacho in Canada en twee locaties in Australië.