‘Wat doe jij eigenlijk als ondernemer?’ ‘Nou, ik ben trainer, coach, adviseur en tekstschrijver. En daarnaast organiseer ik ook kinderfeestjes en bruiloften’. ‘Toe maar! Wat jammer dat ik dan net op zoek ben naar een automonteur’. ‘Oh, maar dat doe ik ook!’

Als ZZP’er wil je geen nee verkopen aan potentiële klanten. Dus zorg je dat je van alle markten thuis bent en doe je ‘alles’. De persoon die je voor je hebt zou weleens voor een van jouw 13 ambachten een opdracht kunnen hebben.

Je core-business levert nog niet genoeg geld op en aangezien jij bruist van creativiteit, enthousiasme en ondernemerschap, ben je inmiddels je vijfde bedrijfje aan het starten. Of erger nog, je doet alles onder dezelfde handelsnaam.

Het donseffect

Keer op keer kom ik ze tegen, ondernemers die hun kwaliteiten proberen te spreiden over zoveel mogelijk verschillende werkzaamheden, om maar zoveel mogelijk klandizie te genereren.

Wat ze niet beseffen is dat je het door dit stretchen onmogelijk maakt ergens op de markt je stempel te drukken. Vergelijk het maar met een kilo dons die je vanaf een flatgebouw naar beneden laat fladderen. Je spreidingsgebied is enorm, maar de impact die je maakt is nihil in vergelijking tot een kogel van 1 kilo.

Angsten overwinnen

Er is moed voor nodig om te kiezen, maar het is de enige manier om van je bedrijf een succes te maken. De kans dat ik jou onthoud wanneer je massages in de buitenlucht geeft aan mensen tussen de 35-55 jaar met een burn-out, is een stuk groter dan wanneer je je voorstelt als trainer/coach/adviseur/tekstschrijver.

Voeg je er ook nog kinderfeestjes, bruiloften en autoreparaties aan toe dan zal ik je misschien toch onthouden, maar niet om de goeie redenen.

De juiste keuze

Kiezen is een ding, het maken van de juiste keuze een tweede. Bedenk in ieder geval dat je beter de foute keuze kunt maken, dan geen keuze. Daar leer je namelijk ook enorm veel van.

Toegegeven, het zou wel jammer zijn als die foute keuze je 50.000 euro kost. Marktonderzoek dus, een goed ondernemingsplan schrijven, praten met ondernemersadviseurs en dan met hart en ziel je wijden aan het realiseren van je droom: een goed lopend bedrijf.

Marleen Holtkamp is directeur van Montas ordening en coaching, een bedrijf dat zich specialiseert in werkplektraining en professional organizing. Marleen volgen op Twitter? http://twitter.com/Montasordening