HOUTEN - De Nederlandse aanbieders van mobiele telefoondiensten zagen hun inkomsten vorig jaar met 0,5 procent dalen tot 6,3 miljard euro. Een groei in de data-inkomsten kon een krimp in gespreksinkomsten niet compenseren.

Dat blijkt uit een vrijdag verschenen rapport van brancheonderzoeker Telecompaper.

Door de toezichthouder afgedwongen lagere afwikkeltarieven - de tarieven die telecomaanbieders elkaar in rekening brengen voor het gebruik van het netwerk - gooiden voor de gespreksinkomsten roet in het eten. Data-en sms verkeer droegen vorig jaar voor 32 procent aan de omzet bij.

''Voor dit jaar en volgend jaar blijven de lagere afwikkeltarieven een effect hebben op gespreksinkomsten, hoewel het merendeel hiervan kan worden gecompenseerd door groei in data-inkomsten'', verklaarde onderzoeksanalist Alejandra van de Roer van Telecompaper.

Belgedrag

In 2009 groeiden de inkomsten van mobiele aanbieders nog met 0,9 procent. De vertraging van de economische groei had geen grote impact op het belgedrag van de Nederlanders.

Vodafone was de enige van de drie Nederlandse aanbieders die de omzet in 2010 zag stijgen, met 6,1 procent. T-Mobile zag de inkomsten met 3 procent dalen en KPN met 2,9 procent.

Vodafone zag het marktaandeel dan ook licht toenemen tot 27 procent, ten koste van KPN. Nederlands grootste aanbieder had nog wel bijna de helft van de markt in handen. T-Mobile bleef relatief stabiel op 24 procent.