AMSTERDAM - Het Saab PhoeniX-concept dat op de Autosalon van Genève te zien zal zijn, bevat een infotainmentsysteem dat automobilisten de beschikking biedt over internetapplicaties, multimedia en andere online diensten. Het Iqon-systeem draait op Android.

De infotainment die Iqon biedt, wordt mogelijk gemaakt door een geïntegreerde computer met een modem die automatisch verbinding maakt met het internet als de auto wordt opgestart. Automobilisten bedienen het systeem via een 8-inch aanraakscherm dat toegang verleent tot streaming audio en video en daarnaast tot Android-applicaties die door Saab ontwikkeld zijn.

'Mogelijkheden onbegrensd'

Externe ontwikkelaars worden echter ook door Saab uitgenodigd om apps te maken. Het Zweedse automerk, dat in handen is van het Nederlandse Spyker, stelt een API beschikbaar die toegang geeft tot meer dan 500 signalen van verschillende sensoren in het voertuig. Deze sensoren meten onder meer de snelheid van het voertuig, de locatie, de richting, de stuurhoek, het toerental, de buiten- en binnentemperatuur, de luchtdruk en zelfs de positie van de zon.

Voor Saab-dealers is het systeem ook zeer interessant. Iqon stelt hen in staat om op afstand diagnoses uit te voeren, data van het voertuig te analyseren, tijdig afspraken te maken voor servicecontroles en nieuwe apps te installeren.

"Met Saab Iqon zijn de mogelijkheden voor innovatie onbegrensd," zegt Johan Formgren, hoofd van Saab Aftersales en commercieel projectleider voor Iqon. Daarmee overdrijft hij wel enigszins, want de autofabrikant zal alle applicaties moeten evalueren en goedkeuren. Zonder deze controle kan de rijveiligheid in gevaar komen.

SaabIqon