AMSTERDAM - Fileproblematiek blijft een fenomeen waar planologen, uitvinders en designers zich graag over buigen. Een groep Braziliaanse ontwerpers komt nu met het bizarre idee om auto's aan te passen aan kabels boven wegen, zodat ook hier op gereden kan worden.

Het zogenaamde OU-concept bestaat uit een auto met wielen die verstelbaar zijn. Naar binnen geklapt, blijft er nog slechts een kleine ruimte tussen de voorste en achterste wielen over.

Deze stand maakt de auto geschikt voor het berijden van kabels, die dicht tegen elkaar aan gespannen zijn. De wielen kunnen echter ook uit elkaar geklapt worden, waardoor de auto ook op de normale weg zou moeten kunnen rijden.

Michelin Challenge Design

Als boven het wegennet maar genoeg kabels gespannen zijn, worden volgens de Brazilianen op een relatief goedkope wijze enorm veel extra rijbanen gecreëerd. Ook zouden de kabels in staat moeten zijn om de auto elektrische voeding te geven, zodat nog tijdens het reizen de wagen wordt opgeladen.

Het ontwerp lijkt weinig kans te hebben om ooit gerealiseerd te worden. De wedstrijdcommissie van de Michelin Challenge Design vond het opmerkelijke ontwerp van de Brazilianen echter een finaleplaats waardig en demonstreert het idee op de North American International Auto Show.