AMSTERDAM - Een liter euro ongelood kost vrijdag aan de pomp gemiddeld 1,697 euro. Daarmee kost een liter benzine meer dan ooit, zo meldde consumentencollectief UnitedConsumers donderdag.

Het vorige record stamt uit juni 2008, toen voor een liter ongelood 1,692 euro betaald moest worden. De prijs nu zit daar een halve cent boven. De dieselprijs bedraagt nu 1,409 euro per liter, een dubbeltje verwijderd van het record van 1,503 euro in juli 2008.

Sinds het begin van de onrust in de Arabische wereld zijn de olieprijs en de daaraan gekoppelde brandstofprijzen bezig aan een opmars.

Afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt, kan de benzineprijs verder stijgen tot 1,80 euro of 1,90 euro, denkt Paul van Selms van UnitedConsumers. ''Theoretisch is dat mogelijk als de olieprijs weer richting de 140 dollar per vat gaat.''

Ruwe vat olie

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie noteerde donderdag net als recent al een paar keer eerder het geval was, boven de 100 dollar. Oliemaatschappijen bepalen aan de hand van die prijs de consumentenprijzen die zij aan de pomp berekenen.

Toen de benzineprijs in 2008 een recordhoogte bereikte, noteerde de olieprijs zo rond de 140 dollar per vat. Dat kwam destijds door een combinatie van factoren, zoals onzekerheid over de oliereserves, een goed draaiende economie maar vooral door speculatie.

Toenemende vraag

Destijds bereikte de benzineprijs pas een record bij een veel hogere stand van de olieprijs. Nu is het meer met elkaar in lijn.

Dat komt volgens Van Selms omdat ondanks alle pogingen het tij te keren de vraag naar olie en brandstof wereldwijd nog steeds toeneemt. ''De benzineprijs zal dan ook al enige tijd op het hogere niveau blijven.''

Wat ook meespeelt is dat de euro op dit moment lager staat ten opzichte van de dollar. In de zomer van 2008 was de munt ongeveer 1,60 dollar waard, tegen bijna 1,40 dollar op dit moment. Hierdoor is olie, die in dollars wordt afgerekend, relatief duur in euro's.

Staat

Nu de benzineprijs een nieuw record heeft bereikt, vangt ook de Staat per liter getankte benzine meer dan ooit tevoren. Vrijdag kost een liter ongelood 1,697 euro. Bijna een euro (0,995 euro) daarvan gaat linea recta naar de schatkist. Dat heeft consumentencollectief United Consumers berekend.

Bij een prijs van afgerond 1,70 euro per liter benzine zijn accijnzen en heffingen goed voor afgerond 0,73 euro. De btw die over dat bedrag wordt berekend, komt uit op ongeveer 0,27 euro.

Inkomsten

Jaarlijks wordt ongeveer 4,5 miljard liter benzine getankt, wat de overheid 4,5 miljard euro oplevert aan inkomsten. ''Dat is ruim 85 miljoen euro per dubbeltje prijsstijging als meevaller aan extra btw-inkomsten op benzine alleen'', aldus Paul van Selms van United Consumers.

Bij een prijs van 1,70 euro gaat grofweg 0,50 euro naar de raffinaderij en heeft de handel 0,20 euro marge.

Bekijk de actuele brandstofprijzen op nu.nl