AMSTERDAM - De drie grootste bouwbedrijven van Nederland zijn somber over de ontwikkeling van de bouwmarkt in 2011. Met name de woningmarkt stemt tot pessimisme. Desondanks verwachten BAM, VolkerWessels en Heijmans de eigen resultaten dit jaar te kunnen verbeteren.

Marktleider BAM ziet een steeds somberder perspectief voor de Nederlandse woningmarkt. Het bedrijf rekende donderdag voor dat de woningverkopen tussen nu en 2014 met 25 procent per jaar moeten stijgen om op het niveau van voor de crisis te komen. ''Een onwaarschijnlijk scenario'', aldus bestuursvoorzitter Nico de Vries.

BAM ziet dat nog altijd veel projecten worden uit- of zelfs afgesteld. Het denkt in 2011 tussen circa 2200 en 2500 woningen uit de eigen productie te kunnen verkopen. Vorig jaar stokte de teller op 2174 stuks.

Het ziet daarbij een grote verandering in het soort huizen dat wordt verkocht. ''Het gaat niet om villa's in het groen, maar meer over appartementen in de binnenstad'', zei De Vries donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van zijn bedrijf.

Hypotheken

Ook VolkerWessels en Heijmans verwachten geen herstel van de woningmarkt, waar de koopbereidheid van consumenten in de laatste maanden van 2010 niet is toegenomen.

Heijmans wijt dat onder meer aan de strengere regelgeving bij hypotheken. Politiek Den Haag wil dat consumenten minder geld kunnen lenen, om te voorkomen dat ze in financiële problemen komen.

Onduidelijkheid

BAM en VolkerWessels wezen ook op die strengere eisen. Zij zien echter ook aanhoudende onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek, de overdrachtsbelasting en huursubsidie als belangrijke struikelblokken voor herstel van de woningmarkt.

Als daar duidelijkheid over komt, zal het consumentenvertrouwen toenemen. Dat is nodig voor herstel van de woningmarkt, is hun overtuiging. ''Er vult zich nu een stuwmeer van mensen die wel huizen willen kopen, maar dat nog niet durven'', stelde bestuursvoorzitter Gerard van de Aast van VolkerWessels.

Omhoog kijken

De bouwbedrijven verwachten zelf wel beter te draaien in 2011. Zo mikt BAM dit jaar op een nettowinst van 120 miljoen euro tegen 15 miljoen euro in 2010. Volgens het bedrijf uit Bunnik is de beoogde verbetering te danken aan het einde van de afschrijvingen bij het onderdeel vastgoed.

BAM schreef de afgelopen jaren fors af op onder meer het grondbezit. De laatste afschrijving tot dusver bedroeg 127 miljoen euro, in november vorig jaar. ''Daarmee hebben we de kou uit de lucht genomen en kunnen we vanaf een laag niveau weer omhoog kijken.''

Prijsdruk

VolkerWessels, de nummer twee van Nederland, zag de druk op de marges en de prijzen vorig jaar oplopen omdat consumenten problemen hadden hun financiering rond te krijgen. Het verwacht de malaise dit jaar echter te kunnen opvangen met buitenlandse activiteiten in energie en infratechniek voor de offshoresector.

Het rekent daarbij op ''de solide economische situatie in Canada''. VolkerWessels profiteert daar in de provincie Alberta van de aanjagende werking van de olie- en gasindustrie.