AMSTERDAM - Een producent van eyetrackingapparatuur, Tobii, heeft samen met laptopfabrikant Lenovo een notebook ontwikkeld die met de ogen te besturen is. Het prototype wordt gedemonstreerd op hightechbeurs CeBIT 2011.

De in de laptop geïntegreerde technologie maakt het mogelijk om de ogen als cursor te gebruiken, tussen vensters te schakelen en pictogrammen en links te selecteren. Ook in- en uitzoomen zou mogelijk moeten zijn. Het product is vooral bedoeld voor mensen met fysieke handicaps, maar kan ook in combinatie met een muis gebruikt worden voor het verhogen van de productiviteit.

Het Zweedse Tobii denkt dat de techniek interessant is voor onder andere chirurgen, die voor het besturen van een computer niet naar een bedieningsapparaat hoeven te lopen en daardoor het persoonlijke contact met de patiënt niet verliezen. Ook binnen de gamingwereld schept de systematiek een interessant perspectief, met gamers die de controller volledig voor het besturen kunnen gebruiken en ondertussen gewoon om zich heen kijken met hun ogen.

Over een paar jaar op de markt

Het prototype heeft ook geavanceerde energiebesparende functies zoals automatisch dimmen, dat geactiveerd wordt wanneer het systeem detecteert dat een gebruiker niet kijkt naar het scherm en weer zichtbaar wordt als de ogen er weer gericht op zijn.

"De Tobii-laptop is het bewijs dat onze eyetrackingtechnologie volwassen genoeg is om toegepast te worden bij standaard computerinterfaces," aldus Henrik Eskilsson, CEO van Tobii Technology. "Om de technologie echt deel te laten uitmaken van de gemiddelde computer, moeten we deze alleen goedkoper en nog kleiner maken. Wij geloven dat we dit binnen een paar jaar met de juiste fabrikant kunnen waarmaken."