UTRECHT - De Nederlandse economie groeit dit jaar met ongeveer 1,5 procent, waar de groei vorig jaar nog 1,7 procent was. Dat verwacht Rabobank.

''De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de wereldhandel en export. We verwachten dat het economische herstel wereldwijd afzwakt en dat heeft direct gevolgen voor ons land'', zei bestuursvoorzitter Piet Moerland donderdag tijdens een toelichting op de jaarcijfers.

Rabobank, een van de grootste banken voor agrarische bedrijven wereldwijd, verwacht ook dat consumenten voorzichtiger worden vanwege de aangekondigde bezuinigingen door het kabinet. Verder zijn er nog veel onzekerheden op het gebied van pensioenen, werkgelegenheid, koopkracht en de huizenmarkt.

Kredieten

Rabobank verwacht dit jaar een gematigde groei van de kredietverlening in Nederland vanwege het beperkte economische herstel. De bank verstrekte vorig jaar meer kredieten dankzij het economisch herstel. De kredietportefeuille steeg met 5 procent tot 436 miljard euro.

De coöperatieve bank boekte vorig jaar een nettowinst van 2,77 miljard euro, een stijging van 26 procent ten opzichte van 2009. ''Daarmee zijn we weer terug op het niveau van 2008'', zei Moerland.

Stroppenpot

Dankzij het economisch herstel hoefde Rabobank minder opzij te zetten voor slechte leningen. De stroppenpot van de Rabobank daalde vorig jaar met 37 procent tot 1,23 miljard euro.

De bank uit Utrecht maakt zich zorgen over het effect van het toenemende aantal regels voor het verstrekken van hypotheken aan consumenten. ''Dat signaal hebben we al eens afgegeven'', zei Moerland.

''De regels van allerlei instanties zorgen er voor dat de woningmarkt op slot gaat. Vooral voor starters wordt het steeds moeilijker een huis te kopen. Dat is niet goed voor de economie.''

Boete

Volgens Moerland zijn er vorig jaar juist relatief weinig 'ongelukken gebeurd' met het verstrekken van hypotheken. ''Overkreditering is altijd al een serieus aandachtspunt geweest.''

De bank werd in oktober vorig jaar beboet door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Rabobank zou hypotheken hebben verstrekt, terwijl de bank onvoldoende had beoordeeld of de starters in kwestie wel in staat waren de maandelijkse kosten te betalen.