AMSTERDAM -  Veel vrouwen zouden graag hun eigen visagist willen hebben. Die droom zou binnenkort werkelijkheid kunnen worden met een computer die het gezicht scant en de perfecte opmaak voorlegt.

De technologie, tentoongesteld op high-tech beurs CeBIT, maakt via een webcam een 3D-uitsnede van iemands gezicht en analyseert de bijbehorende lijnen, schaduwen en huidskleur. Een speciaal ontworpen computerprogramma vergelijkt vervolgens het gezicht met 60 voorgeprogrammeerde modellen en adviseert hoeveel make-up moet worden aangebracht op de afzonderlijke delen van het gezicht.

"De computer kan je ook vertellen of de gebruikte make-up combinaties goed zijn voor het gezicht", zegt Kristina Scherbaum van het prestigieuze Max Planck Instituut, dat de software ontwikkelde. "We hebben ook rekening gehouden met bepaalde persoonlijke karakteristieken van het gezicht, zoals sproeten of moedervlekken."

Bijna klaar voor commercieel gebruik

Het instituut is momenteel nog bezig de software te perfectioneren, maar volgens betrokken interface-ontwerper Himangshio Saikia zou het programma al gemakkelijk toegepast kunnen worden voor commercieel gebruik. "Professioneel toegebrachte make-up kost veel geld, maar met dit systeem kun je het elke dag zelf doen."

Het Max Planck Instituut maakt het gebruikers ook mogelijk om make-up advies te krijgen voor speciale gelegenheden, zoals een feestavond of voor een werkdag.