AMSTERDAM - Traditionele reisbedrijven zoals de touroperator en het reisbureau moeten hun aanbod beter aanpassen aan de wensen van de consument.

Willen ze in de toekomst nog een rol van betekenis spelen, dan moet de slag op internet worden gemaakt. Dat stelt het ING Economisch Bureau in een donderdag gepubliceerd rapport.

De meerderheid van Nederlandse vakantiegangers zoekt en boekt de vakantie inmiddels online. Dit gebeurt grotendeels nog bij reisorganisaties, maar steeds vaker via vergelijkingssites, internetreisbureaus of direct bij het hotel of de luchtvaartmaatschappij (25 procent). Nog geen 10 procent van de mensen gaat langs bij een traditioneel reisbureau.

Touroperators, de samenstellers van pakketreizen en reisbureaus bieden volgens sectormanager Travel Sasja van As-Winters te veel standaardreizen, waar mensen niet op zitten te wachten.

Pakketreizen

Daar is zeker een markt voor, maar die wordt het domein van de onlineaanbieders. De prijs is daarbij leidend.'' Pakketreizen lijken op hun retour. Touroperators en reisbureaus moeten zich richten op vakanties op maat, en dat op grote schaal. ''Dat kan ook via technologie.''

Vergelijkingssites als Zoover en Tripadvisor loodsen steeds meer mensen door naar hun bestemming, niet gevonden worden op Google is funest. Het is zaak aanwezig te zijn op social media als Facebook en Twitter. ''Tripadvisor is een samenwerking aangegaan met Facebook, zodat op basis van reistips van vrienden een reis gepland en geboekt kan worden.''

Uitgaven

Verder valt in het rapport te lezen dat we dit jaar met zijn allen naar verwachting 15,3 miljard euro uitgeven aan vakanties. Dat is 2 procent meer dan vorig jaar. Het aantal vakanties neemt met ruim 1 procent toe tot 36,5 miljoen.

ING verwacht dat de groei die de reisbranche beleefde vanaf de jaren negentig tot begin deze eeuw voorlopig niet terugkeert. Het aantal vakanties groeide toen jaarlijks met ruim 2 procent en de uitgaven eraan met bijna 4 procent. De lagere bevolkingsgroei zet een rem op de groei, de vergrijzing maakt dat voor een deel goed, aldus ING.

Korte vakantie

Omdat de uitgaven aan reizen nog steeds harder groeien dan het aantal reizen, neemt het gemiddelde bedrag dat mensen uitgeven verder toe. In 2010 kwam dat uit op ruim 415 euro per vakantie.

''Aan een korte vakantie in Nederland geven we gemiddeld 100 euro uit, aan een lange vakantie in het buitenland iets minder dan 800 euro’’, aldus Van As-Winters.