ROTTERDAM - Bouwbedrijf VolkerWessels wist de moeilijke marktomstandigheden vorig jaar op te vangen dankzij het brede scala van activiteiten van de onderneming.

Het bedrijf is somber ten aanzien van de ontwikkelingen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dat bleek donderdag uit de presentatie van de jaarcijfers.

De markt werd vorig jaar getekend door een krimpende hoeveelheid werk, stevige concurrentie en prijsdruk. VolkerWessels, dat bestaat uit 125 werkmaatschappijen, haalde een nettowinst van 87 miljoen euro, 4 miljoen euro minder dan in 2009. De omzet daalde licht, van 4,4 miljard euro tot 4,3 miljard euro.

VolkerWessels kampte, evenals concurrent Heijmans, met een moeizame Nederlandse bouw- en vastgoedmarkt. Bij dat onderdeel daalde de omzet, terwijl die bij vrijwel alle andere activiteiten toenam. De prijs- en margedruk liep op en er waren financieringsproblemen bij consumenten en liquiditeitsproblemen bij particuliere ontwikkelaars en woningcorporaties.

Herstel

Het bouwbedrijf, gemeten naar omzet de nummer twee in Nederland achter BAM, verwacht dat de Nederlandse markt dit jaar niet herstelt. Evenals in het Verenigd Koninkrijk zal de prijsdruk ''onverminderd voortduren''.

De inframarkt (wegenbouw) zal op peil blijven dankzij het werkaanbod van de Rijksoverheid, mede dankzij de Crisis- en Herstelwet. De lagere overheden zullen zich echter nog terughoudend opstellen en ook in de private markt verwacht VolkerWessels nog geen echt herstel.

Energie

VolkerWessels verwacht wel een gunstige ontwikkeling op het gebied van energie en infratechniek, vooral voor de offshore-activiteiten en energienetwerken. Ook de telecommarkt zal een lichte opleving laten zien ''vooruitlopend op een verdere structurele groei''.

In Canada, waar het bedrijf werkt in de door de olie- en gasindustrie gedomineerde provincie Alberta verwacht de onderneming ''een continuering van de solide economische situatie''.

Spreiding

Ondanks de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden verwacht VolkerWessels, door een goede spreiding van de activiteiten en de omvang en kwaliteit van de orderportefeuille, een lichte groei te realiseren in 2011.

Eind vorig jaar had het bedrijf nog een werkvoorraad ter waarde van 5,1 miljard euro tegen 4,5 miljard euro aan het einde van 2009.

Vertrouwen

In een toelichting op de jaarcijfers zei bestuursvoorzitter Gerard van Aalst dat een verbetering van het consumentenvertrouwen cruciaal is voor een herstel van de Nederlandse woningmarkt. ''Er vult zich een stuwmeer van mensen die wel huizen willen kopen, maar dat nog niet durven'', aldus de topman.

Dat heeft vooral te maken met onzekerheid over de aftrek van hypotheekrente, de overdrachtsbelasting en huursubsidies, vulde financieel directeur Jolanda Poots aan.

Geen herstel

VolkerWessels gaf in het jaarrapport over 2010 aan nog geen herstel te verwachten op de woningmarkt. Toch denkt het bedrijf ook daar te kunnen groeien met behulp van de projecten die het in portefeuille heeft.

''We zullen zeker geen breed herstel zien in 2011, maar dankzij de goede spreiding van onze activiteiten rekenen we op een lichte groei'', aldus Van de Aast. De topman denkt dat er voorlopig geen einde zal komen aan het aantal faillissementen in de sector.

Recent gingen de bouwers Midreth en Heddes over de kop. VolkerWessels neemt vrijwel alle projecten van Midreth over. Concurrent Heijmans zei dinsdag interesse te hebben in een aantal nog niet gestarte projecten van Heddes.