AMSTERDAM – Een Spaanse advocaat daagt drie kredietbeoordelaars voor de rechter. Hij stelt dat mede door hun afwaarderingen de Spaanse economie is ingestort.

Het gaat om de drie grootste kredietbeoordelaars ter wereld: Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch. Sinds de kredietcrisis losbarstte, hebben de ratingbureaus vaker een rechtszaak aan hun broek gehad vanwege twijfelachtige afwaarderingen.

De Spaanse mensenrechtenadvocaat Gonzalo Boye sleept nu de grote drie voor de rechter. “De ratingbureaus moeten verantwoording afleggen voor hetgeen ze mijn land hebben aangedaan. Zij hebben Spanje kapotgemaakt”, zegt hij in dagblad De Pers.

Ongekend

Volgens Boye hebben de drie bureaus op basis van misleidende informatie de kredietwaardigheid van Spanje verlaagd. Daardoor steeg de rente op staatsleningen “tot ongekende hoogten”.

De advocaat stelt dat mede daardoor de Spaanse economie is ingestort en het aantal werklozen is gestegen tot vier miljoen.

Schadevergoeding

Boye eist transparantie. “Ik wil bereiken dat ze in de toekomst beter gecontroleerd worden.”

De advocaat denkt inmiddels voldoende bewijzen te hebben gevonden om de aantijgingen hard te maken. Hij gaat gevangenisstraf eisen en een schadevergoeding “die in de miljarden kan lopen”.