AMSTERDAM - Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke 'groene' (uitvin)dingen. Met deze week onder anderen: draadloze e-bikes, energie uit plastic en een lamp die op water werkt.

Daymak, een bedrijf uit Toronto, ziet grote potentie in elektrische fietsen zonder draden. Het claimt de eerste fabrikant te zijn van e-bikes die draaien op basis van draadloze technologie.

Een groot deel van de aangeboden elektrische fietsen heeft allerlei draden langs het framewerk lopen, in de vorm van rem- en versnellingskabels en draden die de elektromotor in verbinding brengen met de wielen. De Shadow Ebike van Daymak, die vanaf begin mei in de Verenigde Staten verkrijgbaar is, kent daarentegen geen zichtbare bedrading.

Een controller stuurt zowel de elektromotor, de magnetische regeneratieve remmen als de pedalen draadloos aan. De bedrading die de fiets nog wel herbergt, is ondergebracht binnen een speciaal ontworpen frame en vork.

Energie uit plastic

Veel consumenten zien hun voorraad aan plastic zakken thuis toenemen, omdat ze vergeten om een tas naar de supermarkt mee te nemen. Een Japanner heeft nu een machine gemaakt, waarmee mensen thuis plastic materiaal in brandstof kunnen omzetten.

The Blest Machine, zoals het apparaat heet, zet onder meer plastic draagtassen, doppen en flessen om in ruwe olie. Wie een flinke voorraad aan plastic heeft, zou er zijn huis mee kunnen verwarmen. The Blest Machine zou ruim één liter olie uit bijna één kilo plastic afval kunnen halen.

De machine zou niet schadelijk voor het milieu zijn, ondanks dat het plastic op hoge temperatuur verhit en zou omzetten in ruwe olie. Het apparaat leidt giftige dampen naar opslagruimtes, die gevuld zijn met water. Verder verbruikt The Blest Machine per uur slechts één kilowatt.

Druppelen voor licht

Ontwerpster Manon Leblanc heeft een lamp gemaakt die geen enkele bedrading nodig heeft. De lamp werkt simpelweg door er water in te druppelen.

De lamp, genaamd WAT, maakt dit mogelijk door een kleine hydro-elektrische batterij. Deze is gemaakt van stukjes koolstof bedekt met magnesiumpoeder. Wanneer het water de batterij raakt, ontstaat een elektro-chemische reactie die genoeg stroomt levert om LED-strips te laten gloeien.

Hoe lang de lamp kan branden op een paar druppels is niet bekend. Leblanc ontving dit jaar voor haar idee wel de eerste prijs in een designwedstrijd, uitgeschreven door het Franse meubelbedrijf Cinna.

'Bacterie slaat proces biomassa over'

Ook enigszins onzeker, is duurzame energie uit bacteriën. Een Amerikaans bedrijf claimt een bacterie genetisch gemanipuleerd te hebben die diesel en ethanol kan produceren. De zogenaamde cyanobacterie de stoffen maakt en uitscheidt door middel van zonlicht, water en koolstofdioxide. Hierdoor zou er geen biomassa meer gebruikt hoeven worden.

Biobrandstof wordt tegenwoordig uit zonne-energie gehaald met biomassa zoals algen en graan. Hier is echter veel voor nodig. Ook moet de biomassa van tevoren speciaal behandeld worden, wat het hele proces duur maakt en lang laat duren. De wetenschappers van het bedrijf Joule Unlimited stellen dat deze fase volledig overgeslagen kan worden.

Het bedrijf stelt dat de bacterie meer dan 140.000 liter biobrandstof per hectare per jaar kan produceren. Dit is vier keer meer dan de productie die het meest efficiënte proces met algen behaalt. De biobrandstof zou 30 dollar per vat moeten kosten.