AMSTERDAM - Burgers die door landen van internet worden afgesloten door middel van de 'kill-switch', moeten in de toekomst toch een communicatienetwerk hebben. Het Amerikaanse non-profit project Open Mesh wil dit doen door van zoveel mogelijk apparatuur draadloze routers te maken.

Om een apparaat als een router te laten werken, moet de firmware, ingeprogrammeerde software in hardware van een apparaat, gewijzigd worden. Dit is vooral apparatuur die WiFi ondersteunt. Voor het project zoekt de ondernemer ontwikkelaars en programmeurs van draadloze systemen.

Het Open Mesh Project is een initiatief van internetondernemer en investeerder in startups Shervin Pishevar. Hij wil online communicatie voor iedereen beschikbaar maken. Mocht het project slagen dan kunnen burgers digitaal met elkaar communiceren met hun eigen netwerk, zonder daadwerkelijk op internet te zitten. Als ruggengraat wil Pishevar een satellietverbinding.

Libië

Aanleiding voor het project vormt de internettoegang die de Egyptische en Libische overheden blokkeerden. Ook de Amerikaanse overheid probeert een voorstel goedgekeurd te krijgen voor een 'kill-switch'. Deze is echter ter preventie van cyberaanvallen. Met het Open Mesh Project zou de beruchte 'kill-switch' geen invloed hebben op de online communicatie van burgers.