AMSTERDAM - Het Amerikaanse kledingmerk Under Armour gaat een stapje verder in topsport. Het ontwikkelde onderkleding voor sporters met elektrische sensoren en een versnellingsmeter.

De sensoren kunnen het ritme van de hartslag en ademhaling bepalen, net als de temperatuur van de huid. De versnellingsmeter, een klein apparaat ter hoogte van het borstbeen, meet de snelheid en de kracht van de sporter. Deze meter verzendt de data via Bluetooth. Het bevat een processor en heeft een opslagcapaciteit van 2 gigabyte.

Door de onderkleding, genaamd E39, kunnen coaches inzicht krijgen in de prestaties van de sporters. Zo zouden trainers bijvoorbeeld precies kunnen zien welke speler meer krachttraining nodig heeft. Het systeem zou hierdoor geschikt voor de topsport.

American Football

De National Football League (NFL) in Amerika heeft de elektrische onderkleding getest tijdens een evenement voor het scouten van spelers. Het shirt met de sensoren werkte volgens de makers motiverend op de spelers.

De technologie van E39 is eerder gebruikt om de Chileense mijnwerkers, die ongeveer twee maanden vast zaten, van kleding te voorzien die hun lichaam analyseerde.