DEN HAAG - Nederlandse huishoudens zaten in 2010 gemiddeld 34 minuten zonder stroom. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van adviesbedrijf KEMA, dat is uitgevoerd op verzoek van Netbeheer Nederland.

Volgens de onderzoekers lag de gemiddelde duur van een storing in 2010 zo'n 4 minuten hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Ter vergelijking: het gemiddelde Zweedse huishouden moet het jaarlijks vijf uur zonder stroom stellen, terwijl bij Duitsers jaarlijks gemiddeld 23 minuten het licht uitgaat door storingen, stellen de onderzoekers op basis van cijfers uit 2006 en 2007.

Storingen

Dat de storingsduur in Nederland toenam, is volgens de onderzoekers onder meer te wijten aan het ongebruikelijk hoge aantal ''grote storingen'', die samen verantwoordelijk zijn voor zeker 7 van de 34 minuten storing. Gemiddeld vinden jaarlijks één of twee zeer grote storingen plaats: in 2010 gebeurde dit zes keer.

Ook het totale aantal stroomstoringen nam toe. In totaal vonden er ruim 20.424 stroomonderbrekingen plaats, terwijl dit aantal de afgelopen vijf jaar gemiddeld op 18.809 lag. Het aantal getroffen klanten lag wel lager.

Bij iedere storing werden gemiddeld 144 huishoudens getroffen, tegenover een over vijf jaren genomen gemiddelde van 146 huishoudens.

Graafwerkzaamheden

Volgens Netbeheer zijn graafwerkzaamheden vaak de boosdoeners bij stroomstoringen. Bijna een derde van alle storingen werd hierdoor veroorzaakt. Ook het weer kan het elektriciteitsnet parten spelen.

Zo zou het hogere aantal kleine storingen verklaarbaar zijn door de vorst aan het begin en einde van 2010. Omdat het winterweer samenging met een grote variatie in het elektriciteitsgebruik, hadden de netten in de woonwijken het toen zwaar te verduren.