WASHINGTON - Federal Reserve-voorzitter Ben Bernanke zegt dinsdag dat de centrale bank klaarstaat om indien nodig te reageren op stijgende grondstofprijzen door de onrust in het Midden-Oosten, hoewel Bernanke verwacht dat de inflatie laag blijft.

Getuigend voor een commissie van de Amerikaanse Senaat herhaalde Bernanke dat de Amerikaanse economie aan kracht wint, ondanks matige banengroei en een zwakke huizenmarkt. De Fed verwacht een economische groei in 2011 van 3 procent tot 4,0 procent.

Bernanke gebruikte zijn getuigenis om te onderstrepen dat de Fed dicht op het onderwerp van inflatie blijft zitten. Terwijl de centrale bank voor de komende jaren nog steeds lage inflatieniveaus verwacht, erkende Bernanke dat sinds afgelopen zomer een aantal grondstoffen in prijs is opgelopen.

Bescheiden toename

Hoewel deze stijgingen zeer waarschijnlijk zullen leiden tot "hooguit een tijdelijk en relatief bescheiden toename" van prijzen voor Amerikaanse consumenten, maakte Bernanke duidelijk dat de Fed niet zal aarzelen om in te grijpen als een duurzame stijging van de olieprijs of andere grondstoffen het economisch herstel bedreigt.

"We zullen deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten blijven houden en we staan klaar om indien nodig te reageren om het herstel te ondersteunen met prijsstabiliteit", aldus Bernanke.