AMSTERDAM – Free Record Shop Holding, het moederbedrijf van onder meer de gelijknamige winkelketen, heeft in het boekjaar 2009/2010 een nettowinst van ruim 2,2 miljoen euro geboekt. Een jaar eerder was dit nog 1,2 miljoen negatief.

De verbeterde resultaten zijn te danken aan een herstructurering van het bedrijf. Zo werd het hoofdkantoor van de Van Leest-keten gesloten.

De Free Record Shop zag zich na teruglopende cd-verkopen gedwongen zich op zijn toekomst te bezinnen. Het bedrijf gooide het roer om en stortte zich op de markt voor games via de spelletjesketen Game Mania.

Daarnaast kwam de cadeausector in het vizier. Het bedrijf nam een belang van 50 procent in EXPO, een winkelketen die wenskaarten, wandversiering en cadeau-artikelen verkoopt.

Marges

Door de lagere marges van de nieuwe productmix en het prijsbeleid van de concurrentie blijft de marge van de onderneming naar eigen zeggen onder druk staan.

Terwijl de Nederlandse tak van Free Record Shop een omzetdaling liet zien, heeft Free record Shop België juist een belangrijke omzetstijging geboekt. In België nam de onderneming vorig jaar een aantal Extrazone-winkels over van het failliete Sonica, die omgebouwd zijn tot Free Record Shops.

Webwinkel

Free Record Shop had in 2010 335 eigen winkels en 41 franchisewinkels. De webwinkel van Free Record Shop heeft een omzetstijging van ruim 44 procent gerealiseerd.

Het bedrijf werd in 1971 opgericht door zakenman Hans van Breukhoven. De onderneming belandde in het boekjaar 2006/2007 voor het eerst in de rode cijfers.