Het is bij de aangifte 2010 voor de laatste keer mogelijk om premies die na 31 december maar voor 1 april zijn betaald, mee te nemen in de lijfrentepremie-aftrek van de aangifte.

De premies voor een lijfrenteverzekering of de bedragen die u stort op een lijfrentespaarrekening kunt u namelijk vanaf 2011 alleen nog aftrekken als u ze in 2011 daadwerkelijk betaalt of stort.

Premies of stortingen na 31 december 2011, zijn niet meer aftrekbaar voor het jaar 2011. Voor ondernemers blijven de regels ongewijzigd.3

Pensioen

Een lijfrente is extra inkomen vanaf het moment dat u met pensioen gaat. U kunt daarvoor een verzekering afsluiten of zelf sparen op een lijfrentespaarrekening. Het bedrag op uw spaarrekening moet u dan op een bepaald moment gebruiken voor de aankoop van een lijfrente.

De premies voor de lijfrenteverzekering of de stortingen op een lijfrentespaarrekening mag u aftrekken van uw inkomen. Belangrijke voorwaarde is dat u een pensioentekort hebt. Bijvoorbeeld omdat u geen of onvoldoende pensioen opbouwt bij uw werkgever.

Tip: De Belastingdienst heeft een handige rekentool op zijn website gezet waarmee iedereen een eventueel pensioentekort makkelijk kan uitrekenen en het aftrekbedrag voor lijfrentepremies of stortingen op een lijfrentespaarrekening kan bepalen.

Aftrekbaar

De volgende betalingen mag u aftrekken:
• premies of stortingen voor lijfrenten als (aanvulling op uw) pensioen;
• premies of stortingen voor lijfrenten als (aanvulling op een) pensioen voor nabestaanden;
• premies voor een lijfrente voor een meerderjarig invalide (klein)kind;
• premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen;
• vrijwillige bijdragen Algemene nabestaandenwet.

Let op! U moet de premies zelf hebben betaald of de bedragen zelf hebben gestort. Bent u (ex-)ondernemer? Dan mag u uw oudedagsreserve of stakingswinst gebruiken voor de aankoop van een lijfrente. Hiervoor gelden aanvullende regels.

Bron: Kluwer Belastinggids

Terug naar de belastingspecial