AMSTERDAM - De Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) heeft een subsidie uitgetrokken om twee geavanceerde robots te laten maken. De één lijkt op een mens, de ander op een jachtluipaard.

Deze robot moet daarmee de snelste ter wereld worden. Geschat wordt dat de robot snelheden van 32 tot 48 kilometer per uur kan halen. De onderzoekers willen uiteindelijk toewerken naar de echte snelheid van jachtluipaarden, maar dat valt niet binnen het project.

Het project van DARPA is onderdeel van het Maximum Mobility and Manipulation Program, dat robots inzet om natuurlijke omgevingen te verkennen en te manipuleren.

ATLAS

De Amerikaanse defensie wil naast de cheetah een robot die lijkt op een mens. Deze robot moet ATLAS gaan heten en zal moeten klimmen, zich door engtes moeten bewegen en zijn handen moeten gebruiken om zich beter te wenden.

DARPA gaat voor dit project in zee met Boston Dynamics, het bedrijf dat al eerder succesvol voor de overheid robots maakte, zoals de robots Big Dog en PETMAN. Het gehele project moet binnen vier jaar af zijn. De cheetah-robot zou na twintig maanden al klaar zijn. De subsidie bedraagt "enkele miljoenen".