OSS - Ongeveer vierhonderd mensen hebben dinsdagmiddag in Oss meegelopen tijdens de voorheen dagelijkse en inmiddels wekelijkse lunchwandeling van werknemers van MSD naar het gemeentehuis.

De MSD-werknemers die hun baan dreigen te verliezen, kregen dinsdag steun van het personeel van andere Osse bedrijven die afhankelijk zijn van de werkgelegenheid bij het farmaciebedrijf.

De organisatie schat dat een kwart van de deelnemers buiten MSD werkt. Het ging bijvoorbeeld om personeel van de Rabobank, makelaars, de woningcorporatie en een aantal zelfstandige ondernemers. De actievoerders werden op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Herman Klitsie.

Verhuizen

Bij het voormalige Organon dreigen ruim tweeduizend banen te verdwijnen omdat moederbedrijf Merck de onderzoeksafdeling naar de Verenigde Staten wil verhuizen. De schatting is dat voor elke baan die bij MSD verloren gaat er bij toeleveranciers ook één werkplek verdwijnt.

Werknemers van MSD hebben ook een bezorgde brief gestuurd aan topman Ken Frazier van het Amerikaanse moederconcern Merck. Het personeel wil dat Frazier terugkomt van het besluit de stekker te trekken uit een ''veelbelovend overnameplan''.

Er was een overnamekandidaat voor een deel van MSD in Oss, maar de directie van Merck heeft de onderhandelingen twee weken geleden plotseling afgebroken. Vrijdag dient daarover een kort geding dat is aangespannen door de raad van commissarissen, ondernemingsraad en vakbonden.