AMSTERDAM - Volgens een onderzoek van DPA Group heeft de Nederlandse chief financial officer uitbesteding van de financiële functie nog nauwelijks op zijn agenda staan, aldus de detacheerder van onder andere financieel personeel dinsdag in een persbericht.

De afgelopen jaren dacht nog ruim 15 procent na over uitbesteding, maar dit is teruggelopen tot nog maar 6 procent van de CFO's. Bijna 60 procent  van de CFO's besteedt helemaal niet uit en 36 procent besteedt slechts een deel uit.

Het onderzoek 'Best of Finance' vindt jaarlijks plaats onder CFO's en hoofden van administraties en dit jaar is de vijfde editie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de private sector.

Er hebben ruim 220 respondenten deelgenomen aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Q&A Research.

Prestaties

Als het resultaat uit onderzoek wordt vergeleken met eerdere edities, is in twee jaar tijd uitbesteding met 9 procent toegenomen tegen een voorspelling van 15 procent.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat, ofschoon 80 procent van de CFO's die uitbesteden aangeeft duidelijke zogeheten 'service level agreements' te hebben met de uitbestedingspartner, nog geen 60 procent inzicht heeft in de prestaties van de zakenpartner.

Tevreden

Opvallend daarbij is dat driekwart van de CFO's durft te stellen tevreden te zijn met de uitbestedingspartner, terwijl men niet weet hoe de prestaties daadwerkelijk zijn.

Martijn Kosters, directeur DPA Finance, stelt in het persbericht dat dit kan leiden tot de behoefte bij Nederlandse CFO's aan insourcing services, waarmee een antwoord op de vraag kan worden gegeven hoe administratieve processen, die buiten de deur zijn geplaatst, weer op een verantwoorde en efficiënte wijze naar binnen kunnen worden gehaald. "Een ontwikkeling waar DPA klaar voor is", aldus Kosters.