AMSTERDAM - Wetenschappers aan de universiteit van Yale hebben een nieuw materiaal ontwikkeld. Het is stevig en duurzaam als metaal en tegelijkertijd is het ook goedkoop en buigzaam als plastic.

De verwerking van metalen kent normaal gesproken drie stappen: het vormen, het lassen en het afwerken. Het nieuwe materiaal is in één stap te vervormen, waardoor het proces volgens de wetenschappers veel tijd en geld bespaart. Deze stap lijkt op de manier waarop plastic wordt vormgegeven.

De onderzoekers zeggen dat het materiaal twee keer zo sterk is als metaal. Het nieuwe mengsel is binnen een minuut te vervormen. Hierdoor stellen de wetenschappers dat de vervaardiging van dit materiaal te vergelijken is met de impact die synthetische kunststoffen op de samenleving heeft gehad.

Toepassingen

De onderzoekers hebben inmiddels ingewikkelde objecten met het materiaal gemaakt, zoals resonatoren en gyroscopen. Ook op enorm kleine nanoschaal zijn objecten eenvoudig te maken. Jan Schroers, die het onderzoek leidde, stelt dat dit slechts het begin is. "Er kan een hele nieuwe manier van denken ontstaan", aldus de wetenschapper.