LUXEMBURG - De inflatie in de eurozone is in februari gestegen tot 2,4 procent op jaarbasis. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag op basis van een eerste raming.

In januari bedroeg de geldontwaarding in de zeventien landen waar met de euro wordt betaald gemiddeld 2,3 procent. De stijging in februari, tot het hoogste niveau sinds oktober 2008, kwam overeen met de voorspellingen van economen.

De inflatie in de eurozone ligt sinds december vorig jaar hoger dan de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. Als de inflatie lange tijd boven dat niveau blijft, kan de ECB besluiten de rente in de eurozone te verhogen om de inflatie te bestrijden.

Renteverhoging

De ECB neemt donderdag een besluit over het renteniveau in de komende maand. Gezien de problemen in de eurozone verwachten economen niet dat al op dat moment wordt besloten de rente te verhogen.

Het belangrijkste rentetarief staat al sinds mei 2009 op 1,5 procent. Dat historisch lage niveau is bedoeld om de economische groei in de eurolanden aan te jagen.

ING-econoom Martin van Vliet gaf in een reactie aan dat er nog voldoende argumenten zijn voor de ECB om af te zien van een snelle renteverhoging. Hij wees daarbij op de hoge werkloosheid in de eurolanden en de sterke verwachting dat de inflatie op lange termijn niet hoger uitvalt dan 2 procent.