Veel boeren in het arme Siaya-district in Kenia konden tot voor kort nauwelijks rondkomen. Tot ze met een lening bijenkorven kochten en via trainingen werden omgeschoold tot imker.

De bijenhouders, in heel Kenia al bijna 10.000, werken samen met Honey Care Africa, een commerciële instelling, die wordt gesteund door Westerse organisaties, die hen helpt een duurzaam bedrijf te runnen.

De boeren kopen van Honey Care de benodige spullen. Ze krijgen daarvoor een lening bij de derde partij, de Equity Bank.

Honey Care garandeert de honing te kopen. Een gedeelte van de opbrengst gaat terug naar de bank als afbetaling.

Dit is de vijfde aflevering van Aid or Trade?, een serie over verantwoorde ondernemersinitiatieven in Afrika. Uitgangspunt: hulp is niet langer slechts een kwestie van geld overmaken of goederen verschepen, het is meer en meer een kwestie van het opzetten van duurzame bedrijven.

In elk van de 20 video's - elke week een nieuwe - komt een kansrijk of succesvol project in Afrika aan bod, veelal een samenwerking tussen partijen in de publieke en private sector.

Aid or Trade wordt geproduceerd door Africa Interactive en is mede mogelijk gemaakt door NCDO en FMO. Africa Interactive werkt met een groot netwerk van Afrikaanse mediaprofessionals, het camerawerk en de interviews zijn door lokale reporters uitgevoerd.