Nee dames en heren, bovenstaande tekst is géén e-nor-me typo; het is een opdracht die een klasgenoot van mij verzon. Het kan zo op een kerstkaart. Of valentijnskaart. Of zélfs op een paaskaart, al komt dat concept nog niet helemaal van de grond.

Via mijn opleiding krijg ik allerlei bruikbare informatie aangereikt. Zo ook informatie over RET; Rationeel Emotieve Therapie. Dat klinkt voor sommigen wellicht een beetje spannend, eng zelfs. Ik kan u verzekeren; dat is het allerminst.

Een man. Een wijze man. In Griekenland. Vermoedelijk met een toga aan, en misschien wel met een baard. Dat weet ik niet, maar ik bedenk het er graag voor u bij. Deze man heette Epictetus, en was er van overtuigd dat niet onze problemen zélf ons het leven zuur maken, maar de maníer waarop we tegen deze problemen aankijken.

Als dat zo is, kunnen we onze problemen dan gevoelsmatig verlichten of zelfs oplossen door er anders tegenaan te kijken? Ja, zegt een andere wijze man die RET heeft ontwikkeld.

ABC

Binnen RET wordt gebruik gemaakt van A, B en C.

A is hierin de situatie, B omvat de overtuigingen die jij hierop loslaat, en C de gevoelens die hierbij horen. Het is absoluut een aanrader om een situatie eens flink te RET-ten. Neem een situatie die een stuk aangenamer had gekund. Een vervelende situatie, zo u wilt.

Een voorbeeld

Ik ga u een eenvoudig voorbeeld geven, om u daarna uit te dagen een meer inhoudsvolle situatie te nemen, en in het model in te vullen. U zult zien; de zon schijnt nét iets harder en regen lijkt nét iets minder vervelend na RET. Als het echter andersom is, met de regen en de zon, dan kan ik u vertellen dat er iets niet helemaal goed is gegaan.

Goed, het voorbeeld nu. U wilt op de markt, naast uw andere boodschappen, sinaasappels kopen. U raadt het al; die bent u vergeten. Thuis blijkt, dat u daardoor geen verse jus d’orange kunt maken voor de kennis die straks langskomt en daar zo dól op is.

Ook de salade van citrusvruchten die u voor vanavond op het menu had staan, moet worden geschrapt. De markt is al weg en de winkels zijn dicht. U baalt, en bedenkt hoe u uw kennis én uzelf teleur moet stellen. U voelt zich radeloos, chagrijnig en het regent ook nog.

RET de situatie

Nu hoop ik van harte dat u niet zulke emoties meemaakt elke keer als u sinaasappels vergeet te kopen, maar iedereen heeft wel eens “zo’n dag”. Wat als we dat kunnen beïnvloeden?
Laten we de situatie RET-ten.

A: U bent sinaasappels vergeten te kopen
B: U baalt en bent teleurgesteld, en zal uw kennis ook wel teleur stellen vanavond
C: U bent chagrijnig, voelt zich radeloos

Wat als we bij B nou eens denken ‘Het geeft niet, improviseren kan ik! Ik zoek wel een nieuw recept voor een fruitsap of smoothie en een recept voor vanavond. Ik heb blikjes fruit in de kast, volgens mij zelfs wat yoghurt in de koelkast en aardappels en bieslook in de tuin en de buurman wil vast wel iets uitlenen als ik niet genoeg heb voor het avondeten’?

Opgelucht

Dan voelt u zich bij C waarschijnlijk opgelucht, en verheugt u zich op het improviseren en het verhaal hier omheen dat u aan de kennis kunt vertellen.

En misschien, heel misschien, denkt u wel terwijl u door de regen fietst: ‘die regen, die spoelt mijn bieslook alvast een beetje schoon. Handig!’.

En de wereld dan?

Bovenstaand voorbeeld is natuurlijk flink oppervlakkig. Maar denk er eens over na. Wat zou het u brengen om af en toe eens te RET-ten? Een hoop verrassende situaties en meer geluksmomenten, denk ik. En dat is precies wat de wereld kan gebruiken.

Wat dacht u van de boze, ietwat gedesoriënteerde leiders die weigeren hun volk onder ogen te komen? Zij zouden best gebaat zijn bij een beetje RET op zijn tijd. Net als bovengemiddeld boze politici in ons land. Sowieso is een beetje RET wellicht handig voor de partijen, nadat zij de verkiezingsuitslag hebben gehoord morgenavond!

Hoe dan ook, ik vind het idee zo gek nog niet, RET de wereld. En we weten allemaal… Een betere wereld begint bij jezelf.

RET-ze!

Sanne Nuij van Arnhem is eigenaar van Plan T en geeft trainingen over leerstijlen, ontwikkeling en communicatie. Ook is zij ontwikkelaar van de training/ methodiek “Leuk! Veranderen”. Volg Sanne via twitter.com/SanneNvA