AMSTERDAM – De sterk gestegen grondstofprijzen hebben mogelijk een negatief effect op de marges van bedrijven. Dat schrijft ABN Amro dinsdag in een kwartaalrapport.

De ABN Amro-economen verwachten dat de Nederlandse economie in 2011 met 1,7 procent groeit.

De kosten van grondstoffen zijn over een breed front gestegen. Zo zijn onder meer industriële metalen, agrarische grondstoffen en olie fors duurder geworden.

Ondernemers krijgen volgens ABN Amro in 2011 duidelijk hogere inkoopkosten voor hun kiezen. Niet ieder bedrijf zal die kosten volledig kunnen doorberekenen aan zijn afnemers.

Binnenlandse markt

Vooral bedrijven die actief op de binnenlandse markt krijgen te maken met een verkrapping van de marges. Ondernemingen die internationaal opereren staan er beter voor.

Alleen in de bouwsector zal nog krimp te zien zijn, met een procent. In 2010 moest de bouw nog een krimp van negen procent incasseren.

De sterkste groei wordt verwacht voor de industrie. Deze zal een plus van zes procent in de boeken zetten. Ook de voedingsmiddelenindustrie en autohandel boeren goed met een verwachte omzetstijging van vijf procent.