Nederland telt talloze bijzondere werkplekken. Deze week: het Security Innovation Lab van Thales in Delft.

In samenwerking met WOVOX.com

Thales is een wereldwijde organisatie met meer dan 68.000 medewerkers die informatiesystemen bedenken en maken voor defensie, lucht- en ruimtevaart en transport.

Het Security Innovation Lab is de vrucht van een onderzoek van het bedrijf in samenwerking met de Universiteit Twente. Daarin werd gekeken naar hoe complexe vraagstukken op het gebied van de openbare orde en veiligheid doelgerichter en efficiënter konden worden opgelost.

Architectenbureau Kingma Roorda ontwierp "een soort computergestuurde snelkookpan voor nieuwe oplossingen die door mensen bedacht moeten worden met een beetje hulp van kennistechnologie, simulatie en visualisatie.” Het Lab maakt technologie toegankelijker door deelnemers in een huiselijke omgeving te plaatsen die als een levend organisme is ingericht.

silab4

Het kloppende hart is een knalrode server-ruimte waar je naar binnen kan kijken om een glimp op te vangen van de techniek. De hersenen zijn de gaming-ruimten die het creatieve denkproces rondom de vraagstukken ondersteunen, en waar halfronde gaming-tafels en beeldschermen aanwezig zijn.

Gekleurde bekabeling neemt de rol aan van aders die vanuit het hart naar de opvallend gekleurde hersenen lopen. De analogie met het menselijk lichaam is makkelijk gemaakt: afzonderlijke organen, ieder met een eigen functie, wederzijds afhankelijk.

silab2

Teams kunnen afgezonderd brainstormen en toch gezamenlijk in één grote groep werken: de gaten in die ruimtes behouden het contact met de omgeving. Verder zijn de units volledig los gelaten van het gebouw, en kunnen worden verplaatst om ook virtual reality-sessies in de grote ruimte te laten plaatsvinden.

Wat hier precies wordt bedacht weten we natuurlijk niet. Bijzonder is het wel: een wereldwijde speler op het gebied van onder andere defensie doet ook aan spelen. En dat voelt toch ook een beetje vreemd aan.

Klik hier voor meer foto’s van de werkplek.

Foto's: Kingma Roorda Architecten, onder een Creative Commons-licentie.