DEN HAAG - Nederlandse EU-ambtenaren geven volgens de Belastingdienst hun spaartegoeden en effecten in België en Nederland niet altijd op, terwijl dat wel verplicht is.

De fiscus is daarom onder die doelgroep een campagne begonnen om achterstallige belasting te incasseren. Dat bevestigde een woordvoerder van de Belastingdienst dinsdag na berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

Afgelopen week organiseerde de dienst in Luxemburg al een bijeenkomst over deze kwestie en donderdag volgt er een in Brussel. Naar schatting van de fiscus betreft het ruim tweeduizend EU-beambten.

Vrijgesteld

Zij zijn in België en Nederland volledig vrijgesteld van belasting over hun salaris op grond van Europese regelgeving. Over vastgoed in Nederland, spaargeld en effecten in Nederland en België moeten zij wel belasting betalen. Dat gebeurt echter te weinig, constateerde de dienst.

Volgens de woordvoerder zijn veel betrokkenen onbekend met de regels. Misschien hebben ze in het verleden verkeerde voorlichting gekregen. De huidige campagne moet soelaas bieden. Belgisch vastgoed wordt door de Nederlandse fiscus niet belast.