EINDHOVEN - VDL Groep, onder meer producent van bussen en onderdelen voor de auto-industrie, heeft goede zaken gedaan het afgelopen jaar. De gecombineerde omzet van de groep steeg met een kwart tot 1,46 miljard euro ten opzichte van het crisisjaar 2009, maakte VDL maandag bekend.

Onderaan de streep hield het bedrijf 76,6 miljoen euro over tegen 18 miljoen euro een jaar eerder. De omzet van de divisie toeleveringen ging met bijna driekwart omhoog tot 737 miljoen euro.

Deze stijging is volgens het industriële concern uit Eindhoven voor het grootste deel te danken de aantrekkende semiconductormarkt, de markt voor zonne-energie en LED-verlichting en de auto-industrie.

Bussen

Het onderdeel Bussen ging minder goed. Deze omzet daalde met 10 procent tot 427 miljoen euro. ''De busdivisie zit nog middenin de crisis'', aldus de onderneming.

VDL zag de omzet van de divisie eindproducten met 12 procent toenemen tot 294 miljoen euro. De markt voor onder meer luchtveersystemen en agrarische systemen trekt volgens het bedrijf weer aan, hoewel de omzet zit nog niet op het niveau van voor de crisis zit.

Verdere groei

Voor 2011 wordt een verdere groei verwacht. ''Hoewel nog niet in alle sectoren de crisis voorbij is, zijn de vooruitzichten positief. De verwachting is dat de geconsolideerde omzet zal stijgen tot 1,5 miljard euro. Het resultaat zal uitkomen op circa 85 miljoen euro'', aldus VDL.

Het aantal medewerkers bij het bedrijf steeg afgelopen jaar van 6113 in 2009 tot 7126.