HAARLEM - Het omvangrijke vastgoedfraudeproces rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) kan donderdag van start.

Rechter Rino Verpalen ziet geen grond om het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk te verklaren, zoals de verdediging had gevraagd. Dat bleek maandag in de rechtbank in Haarlem.

Het proces, waarin deze en komende maanden veertien verdachten terecht staan, draait om miljoenenfraude met vastgoed. Hoofdverdachte is Jan van V. Justitie ziet hem als initiator van en spil in de megafraude, en verdenkt hem van miljoenenverduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Fouten bij opsporing

De advocaten van de verdachten, met advocaat Willem Koops van Van V. voorop, menen dat fouten zijn gemaakt bij de opsporing. Onderzoeken van de Belastingdienst en de FIOD zouden aanvankelijk door elkaar heen hebben gelopen. Strafrechtelijk onderzoek zou zijn gedaan onder het mom van Belastingonderzoek. Een anonieme notitie op briefpapier van de Belastingdienst zou daarvan het ultieme bewijs zijn.

Volgens de rechter is duidelijk geworden dat vanaf oktober 2005 al contacten bestonden van ambtenaren van de Belastingdienst met het OM in Den Bosch. Dan valt volgens de rechter niet meer vol te houden dat het strafrechtelijk onderzoek pas is begonnen in september 2006, zoals het OM stelt.

Niet-ontvankelijk

De rechtbank kan het OM niet-ontvankelijk verklaren als vormverzuim een ernstige inbreuk maakt op de beginselen van de procesorde en als een verdachte tekort wordt gedaan in een eerlijke behandeling van zijn zaak. Daarvan was volgens de rechtbank echter geen sprake.

De rechter droeg het OM maandag wel op om ,,uit het oogpunt van transparantie’’ nader onderzoek te doen naar de opsteller van een anonieme notitie.

De beslissing van de rechtbank betekent dat het grote vastgoedfraudeproces donderdag van start kan gaan. Dan verschijnen eerst twee kleinere verdachten in het beklaagdenbankje, Frits van H. en Jimmy K. K. wordt verdacht van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Van H. wordt ervan verdacht zich te hebben laten omkopen.

De rechtbank heeft in totaal veertig dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling en hoopt de zaak tegen de veertien verdachten voor de zomer af te handelen.