AMSTERDAM – Het broze financiële herstel van de transportsector is in gevaar door de stijgende olieprijs. Dat stelt het economisch bureau van ING vrijdag in een rapport.

De olieprijs is als gevolg van de onrust in het Midden-Oosten de afgelopen weken fors gestegen, tot boven de 110 dollar per vat Brent-olie. Dat heeft in de eerste twee maanden van dit jaar gezorgd voor een prijsstijging van 18 procent (15 procent in euro’s), schrijft ING.

Dat komt nog eens bovenop de toename van 15 procent in het afgelopen jaar. “Onherroepelijk werkt dit door in de dieselprijs aan de pomp en daarmee in de kosten voor bedrijven in de transportsector”, aldus de economen.

Voor transportbedrijven bedraagt de olieprijs 20 procent van het totale kostenplaatje. ING denkt dat het risico bestaat op een kostenstijging voor transporteurs van ‘zeker enkele procenten’, ook al zakt de prijs later dit jaar terug.

Gesmoord

“Voor een sector met grote concurrentiedruk en marginale rendementen komt dit hard aan. Het financieel herstel van de sector dreigt hiermee in de kiem te worden gesmoord.”

Voor 2011 werd eerder uitgegaan van een kostenstijging voor transportbedrijven tussen de 3 en 5,4 procent als de olieprijs 75 dollar per vat zou bedragen. “Deze berekening lijkt nu in een vroeg stadium al achterhaald”, zeggen de economen.