AMSTERDAM - De Libische leider Muammar Kaddafi heeft een deel van zijn miljardenimperium veiliggesteld in Nederland. In Ridderkerk is het Libische staatsoliebedrijf Tamoil gevestigd, dat in Nederland ruim 160 tankstations exploiteert. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant.

Tamoil valt onder Oilinvest, dat zijn hoofdkantoor in Monaco heeft. Tamoil is ook in andere Europese landen actief in onder meer de handel in ruwe olie en geraffineerde producten, transport, raffinage, opslag en distributie en marketing en verkoop van smeermiddelen.

Raffinaderijen

Het staatsoliebedrijf heeft raffinaderijen in Italië, Duitsland en Zwitserland en bezit ongeveer drieduizend tankstations in Italië, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Spanje.

Tamoil was in 2009 goed voor een nettowinst van 26 miljoen euro op een omzet van 7,7 miljard euro. De totale financiële belangen van Kaddafi schat de krant op 60 miljard euro.

De meeste bezittingen zouden zijn ondergebracht in de Libische Investeringsautoriteit (LIA). Dit investeringsvehikel zou goed zijn voor een belegd vermogen van alleen al 50 miljard euro.

Verenex Energy

In Ridderkerk is behalve Tamoil ook Verenex Energy gevestigd. Dit bedrijf houdt zich voor Kaddafi bezig met de winning van olie en gas in Libië, Frankrijk en Canada. Kaddafi kocht dit bedrijf in 2009 voor 300 miljoen euro.

Alle belangen vallen uiteindelijk onder het overkoepelende investeringsbedrijf Great Socialist Peoples Libyan Arab Jamahiriya, dat sinds 1969 wordt geleid door de Libische dictator.