AMSTERDAM - Onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuw systeem ontwikkeld waaruit artsen aan de huid van de patiënt de bloedspiegel kunnen aflezen.

De medische innovatie betreft een nieuwe vorm van sensoren. Deze biomedische sensoren bestaan uit microdeeltjes die zich hechten rond een bepaald deel van het lichaam. MIT heeft microdeeltjes gemaakt die lijken op wormen. Door deze vorm zouden de deeltjes eenvoudiger te traceren zijn en minder snel door het lichaam worden afgestoten.

Het MIT stelt dat de 'microwormen' informatie over bijvoorbeeld de bloedspiegel kunnen opslaan. Het instituut oppert dat artsen onder UV-licht dan slechts naar de huid van de patiënt hoeven te kijken om zo een diagnose te stellen. Bij een hoog glucosegehalte kan het microdeeltje in een bepaalde kleur als een soort tatoeage oplichten. De arts kan dan snel diabetes vaststellen.

Diabetes

In de Verenigde Staten lijden ongeveer twintig miljoen mensen aan diabetes. Verwacht wordt dat dit aantal over 25 jaar is verdubbeld. Om de patiënten sneller te helpen zouden de microwormen in de toekomst als implantaat kunnen worden ingebracht.

De productiemethode waarmee de microdeeltjes gemaakt zijn, zijn volgens het MIT standaardmethodes. Hierdoor zou het de medische industrie veel tijd en geld besparen.