HOOFDDORP - Elf illegale internetsites hebben na een sommatie van auteursrechtenorganisatie Stichting Brein hun activiteiten gestaakt. Bij elkaar hadden ze 900.000 gebruikers, maakte Brein vrijdag bekend.

Het ging om zogeheten usenetsites, die verwijzingen bevatten naar illegale bestanden. De sites waren vergelijkbaar met het usenetforum FTD dat vorige week op last van de rechtbank in Haarlem zijn illegale activiteiten moest staken.

FTD, met een half miljoen gebruikers de grootste usenetsite, kondigde begin deze week aan per 1 maart 'op zwart' te gaan. Het internetplatform had van de rechter een maand de tijd gekregen de illegale verwijzingen te weren. FTD kiest er volgens Brein voor daar geen tijd aan te besteden omdat er dan niets overblijft.

Op usenetfora staan geïndexeerde verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermde bestanden als films, tv-series, games, muziek of digitale boeken. Die zijn dan op bepaalde nieuwsgroepen te downloaden. Deze internetsites vinden dat zij niets verkeerd doen, maar hebben daarin van de rechter ongelijk gekregen.