BARCELONA - Smartphones zijn hoe langer hoe meer mainstream aan het worden. Om marktaandeel te veroveren op deze nog steeds snel groeiende markt, voeren de grote fabrikanten en softwaremakers een keiharde concurrentiestrijd.

Op een van de grootste beurzen op dit gebied, het Mobile World Congress in Barcelona, trekken ze komende week dan ook alles uit de kast.

Zo onthult Samsung naar verwachting de nieuwe Galaxy S. HTC komt waarschijnlijk met de opvolger van de 'Desire' en LG probeert op te vallen met de eerst smartphone die 3D beelden kan laten zien: de LG Optimus 3D.

Ook lekte de komst van een zogenoemde Fabebooktelefoon al uit, gemaakt door het Britse bedrijf INQ. Er worden op het vierdaagse evenement 50.000 bezoekers verwacht van 1300 bedrijven.

Samenwerking

Maar het grootste nieuws in de smartphonewereld kwam waarschijnlijk vrijdag al naar buiten. De samenwerking tussen het Finse Nokia en softwaregigant Microsoft kwam voor velen onverwachts. Het lijkt een samenwerking uit nood geboren.

Topman Stephen Elop van Nokia zei onlangs zelf dat zijn concern in een crisis verkeert. Het bedrijf wist nog geen succesvolle smartphone op de markt te brengen. Ook Microsoft kan niet tevreden zijn met een marktaandeel van 3 procent voor zijn besturingssysteem. De grote vraag is of de twee samen wel een succesvol product op de markt weten te zetten.

Opkomst

De opkomst van de smartphone werd in 2007 in gang gezet door Apple, de maker van de iPhone. Apple heeft met de iPhone nog steeds een stevige positie, maar het technologieconcern voelt de hete adem van andere fabrikanten in de nek.

Besturingssysteem Android van Google heeft in de Verenigde Staten groter marktaandeel dan de iPhone, net als de Blackberry van Research in Motion (RIM). Apple is zelf overigens afwezig in Barcelona, net als bij andere grote beurzen.

Problemen

De afgelopen twee jaar zijn er 470 miljoen smartphones verkocht wereldwijd, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. De massale overstap naar mobiel internetten brengt echter ook problemen met zich mee.

Analisten waarschuwen dat de mobiele industrie binnenkort groeipijnen zal laten zien, omdat de netwerken van telecombedrijven niet bestand zijn tegen de sterke stijging in dataverkeer. Vooral tijdens evenementen of op populaire plekken is dat al goed te merken.

Filevorming

''Filevorming over breedband zal gebruikers frustreren die op hun mobiel een internetervaring verwachten zoals op een vaste lijn'', zei Merav Bahar van Flash Networks, een bedrijf dat telecombedrijven helpt met de verbetering van hun netwerkprestatie.

Om het toenemende mobiele dataverkeer aan te kunnen, zullen telecombedrijven uiteindelijk overstappen op een technologie genaamd LTE, die supersnelle internetverbindingen aan kan. In de Verenigde Staten zijn de aanbieders al begonnen met de introductie van LTE. In Nederland is KPN met een kleinschalig experiment begonnen.