Als zelfstandige kun je je over het algemeen prima zelfstandig redden. Soms heb je alleen net even die ene specialiteit van een ander nodig. Twee eenpitters weten nu eenmaal meer dan één eenpitter.

Je kunt dan natuurlijk lukraak gaan googlen. Dat vinden die ondernemers die aan zoekmachineoptimalisatie hebben gedaan héél fijn. Nog beter is het echter om iemand uit je netwerk vandaan te goochelen!

Want zeg nou zelf: het is toch veel prettiger om met iemand samen te werken, of om aan diegene advies te vragen als je hem/haar al kent? Of als diegene is aangeraden door iemand uit jouw netwerk?

Jouw eigen magische netwerk biedt namelijk een schat aan kennis en ervaring. Daarnaast heeft dat ene nuttige contact ook weer een eigen netwerk met nog meer kennis en ervaring op weer hele andere gebieden waarop je een beroep zou kunnen doen. Reden des te meer om je netwerk zorgvuldig te onderhouden.

#Durftevragen

Op zoek naar een expert op een bepaald gebied? Snuffel dus naar hartenlust in je netwerk en durf vooral eens rond te vragen.

Scroll eens door je smartphone contacten of je adressenboek in je mailprogramma, klik met je rechtermuisknop je LinkedIn-contacten aan of ploeg even door je vrienden op Hyves of Facebook. Geheid zit degene die je zoekt al in je eigen netwerk en kun je hem of haar zo uit je hoge netwerkhoed goochelen.

Schijn bedriegt

Nu lijkt dat netwerken wel een bijna magisch toverstafje: simsalabim en je vraag is beantwoord of je probleem opgelost. Daar gaan velen toch de mist mee in. Het opbouwen van een netwerk is niet alleen elkaar 'huppetee' toevoegen op LinkedIn of andere social media.

Net als het ‘vroeger’ in het predigitale tijdperk (nog niet eens zo lang geleden) ook weinig zin had om lukraak met visitekaartjes in het rond te strooien en deze aan Jan en allemaal uit te delen.

Wees gerust een Aagje

Het gaat er bij effectief netwerken om dat je je oprecht verdiept in een ander en weet waar iemand zich mee bezig houdt. Voor mij – dankzij mijn journalistieke aard gecombineerd met een van nature zeer hoog nieuwsgierig Aagjegehalte – niet zo’n probleem.

Ik verdiep me graag in wat andere mensen beweegt en wat ze precies doen. Ik vraag dus ook gerust verder door. En natuurlijk heb ik ook zelf mijn ‘elevator pitch’ van een minuut paraat, om te vertellen waar mijn interesses liggen en in één moeite door waar ik zelf mijn brood mee verdien. Ook hier moet tenslotte brood op de plank komen, met liefst nog wat beleg erop.

Vriendendiensten

Zo vond ik via via een uitstekend administratiekantoor aan wie ik met een gerust hart mijn boekhouding kan overlaten (niet mijn sterkste kant nee). Die ene meesterlijke financieel adviseur en die controller met een analytische blik hielpen me om een financieel conflict op te lossen.

En die bevriende juriste mailde me – vriendendienstje, lieverd – binnen 10 minuten terug met het antwoord op een dringende juridische vraag. Zonder daarvoor dus een astronomische factuur te sturen. En natuurlijk stelde ik daar graag een vriendendienst tegenover.

De kracht van netwerken

Het gaat erom dat je als ondernemer handig gebruik maakt van andermans expertise. Elke ondernemer is tenslotte weer een expert op zijn of haar eigen vakgebied.

Het is fijn als je als mede-ondernemers een beroep op elkaar kunt doen, en die vakkennis of ervaring met elkaar kunt delen. En waarvoor je maar al te zeer bereid bent een wederdienst terug te doen. Dat is nu eenmaal de kracht van netwerken! Magisch en magnifiek, maar: het werkt!

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie en hoofdredacteur van Nail Design Magazine. Voor meer informatie: www.idb-communicatie.nl.