RIJSWIJK - Wanneer het negatieve reisadvies voor Egypte wordt opgeheven, zal het toerisme die kant op langzaam weer op gang komen.

Die verwachting spreken TUI en Transavia zaterdag uit. ''We zullen het weer langzaam gaan opbouwen, geholpen door de lokale hoteliers'', zei Steven van der Heijden, topman van TUI Nederland zaterdag.

Ook Transavia kiest voor een geleidelijke opbouw. ''We moeten nu niet ineens doorslaan'', aldus directeur Bram Gräber. Hij gaat dinsdag met wat mensen uit de reiswereld ter plaatse kijken.

''Als alle seinen op groen staan, kunnen eind volgende week de eerste vluchten worden uitgevoerd.'' Voordat alles weer op het niveau van voor de onrusten zit, is het maart. ''Februari kan je vergeten.'' Normaliter voert Transavia tientallen vluchten per week uit op Egypte.

Mogelijkheden

TUI heeft de klanten tot eind maart omgeboekt naar andere bestemmingen. ''Het grootste deel van de mensen zal dat ook niet meer wijzigen'', zo verwacht Van de Heijden. Mochten ze dat wel willen, dan is dat ook geen probleem.

Omdat het geen hoogseizoen is, heeft TUI ook voldoende mogelijkheden om de toestellen van de eigen maatschappij ArkeFly op Egypte in te zetten in plaats van bijvoorbeeld op de Canarische Eilanden.

Capaciteit

''De vraag is wanneer er weer voldoende mensen heen gaan om de volledige capaciteit in te zetten'', aldus Van der Heijden. Voor touroperators die geen eigen vliegtuigen hebben, is het een ander verhaal.

Zij kopen stoelen in bij Transavia en het risico is voor hun rekening. ''In goed overleg zijn de toestellen voor een deel ingezet op andere bestemmingen'', zei Gräber. ''Maar we kunnen het relatief snel opschalen richting in Egypte.''

Gestunt

Volgens Van der Heijden is de kans groot dat de komende weken flink gestunt gaat worden met de prijzen op Egypte. ''De prijs is een manier om Egypte weer op de kaart te zetten.'' En op bestemmingen als de Canarische Eilanden is nu niks meer te krijgen voor een redelijke prijs.

Van der Heijden verwacht dat de hoteleigenaren voorschotten willen hebben om de boel weer te kunnen opstarten. ''De inkoopprijzen voor bijvoorbeeld voedsel zullen nu hoger liggen.''

Voor zover bekend is er geen schade toegebracht aan de infrastructuur of hotels. ''Wat in Tunesië wel het geval is en daar is het ook nog steeds onrustig.''