BERLIJN - De president van de Duitse centrale bank, Axel Weber, stapt eind april op. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering vrijdag laten weten.

Weber heeft vrijdag bondskanselier Angela Merkel in een gesprek op de hoogte gesteld van zijn vertrek. Merkel respecteert zijn besluit, aldus de woordvoerder.

De 53-jarige Weber is sinds 2004 president van de Bundesbank. Zijn contract liep nog tot april 2012. Hij was tot voor kort de belangrijkste kandidaat om in oktober Jean-Claude Trichet op te volgen als president van de Europese Centrale Bank (ECB).

Steun

Maar woensdag werd de financiële wereld verrast door berichten dat hij geen kandidaat meer zou zijn. Hij zou zich hebben teruggetrokken vanwege een gebrek aan steun binnen Europa voor zijn kandidatuur. Nu hij is teruggetreden als president van de Bundesbank, is zijn kandidatuur van de baan.

Weber was echter niet onomstreden en dat kwam door zijn uitgesproken, strenge opvattingen over het beleid van de ECB. Vooral zijn kritiek op het besluit van de ECB staatsobligaties op te kopen van landen die in financiële moeilijkheden zitten, viel slecht.