BELGRADO - De banken in Servië weten zo langzamerhand niet meer waar ze het toegevloeide spaargeld van Nederlanders, Duitsers en Engelsen moeten onderbrengen.

De krant Blic in Belgrado meldde vrijdag dat buitenlanders de afgelopen vier maanden zo’n 500 miljoen euro in Servië hebben ondergebracht.

Ze worden aangelokt door een rente van 7 procent op een jaardeposito, een veelvoud van wat sparen in de eurozone momenteel opbrengt.

Zakelijke contacten

''Het gaat meestal om mensen die vanwege zakelijke contacten al een relatie met Servië hebben. Privé leggen ze bedragen in van tussen de 10.000 en 30.000 euro”, zei een bankier tegen de krant. ''Die mensen zoeken een veilige belegging met een mooie winst.''

Econoom professor Djordje Djukic van de Universiteit van Belgrado benadrukt dat Servië momenteel een aantrekkelijke bestemming voor spaargeld is en dat de buitenlandse spaarders in dat opzicht rationeel handelen.

''Het is een veilige investering, onze banken hebben bewezen dat ze stabiel zijn en zelfs tijdens de crisis een hoge mate van solvabiliteit hebben behouden. Bovendien garandeert Servië spaargeld tot 50.000 euro”, aldus Djukic.

Terugverdienen

De economieprofessor waarschuwt wel dat de hoge rente niet eindeloos kan standhouden.

''Banken moeten de rente terugverdienen door het spaargeld te investeren. Maar er zijn steeds minder bedrijven die krediet kunnen opnemen en hetzelfde geldt voor particulieren. En dan is het op een gegeven moment afgelopen.''