AMSTERDAM – De telecomgiganten France Telecom en Deutsche Telekom gaan nauwer samenwerken. Dat maken de bedrijven vrijdag bekend in een gezamenlijk persbericht.

Het gaat om diverse samenwerkingsverbanden op technologisch vlak. Wat betreft WiFi gaan de twee telecomreuzen onderzoeken hoe ze hun netwerken voor elkaars klanten kunnen openstellen.

Ook slaan de twee de handen ineen op het terrein van grensoverschrijdende machine-to-machine (M2M) communicatie. Het akkoord slaat in eerste instantie op Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg. Op termijn kan de M2M-samenwerking uitbreiden naar andere mobiele operatoren.

France Telecom benadrukt wel dat het een operationele deal is voor groei en efficiëntie. De eigen strategie blijft overeind en bovendien heeft de deal geen financiële gevolgen.

Verkennen

Er vinden ook verkennende gesprekken plaats over andere vormen van samenwerking. Zo willen de telecomconcerns het radionetwerk delen en apparatuur standaardiseren.

France Telecom en Deutsche Telekom ontkenden in september nog het gerucht dat ze nauwer tot elkaar zouden komen. Eind 2009 fuseerden de twee hun Britse dochters Orange UK en T-Mobile UK tot Everything Everywhere. Intussen heeft de aanbieder 28 miljoen klanten.