AMSTERDAM – CFO’s durven weer meer risico te nemen. Na een jaar van terughoudendheid is de risicobereidheid onder financieel directeuren op de hoogste stand in twee jaar beland. Dat blijkt vrijdag uit een kwartaalonderzoek van Deloitte onder CFO’s.

Driekwart van de financieel directeuren richt zich de komende maanden op groei van de onderneming, door de introductie van nieuwe producten of diensten en het aanboren van nieuwe markten. Ook overnames zien ze weer zitten.

“De CFO’s hebben de boeken op orde, 2010 was het jaar van bezinning, nu is men klaar voor groei”, aldus Jan de Rooij, partner bij de accountantsorganisatie.

Vooruitzichten

Een meerderheid (56 procent) van de CFO’s is positief over de financiële vooruitzichten van hun organisatie. Alle financieel directeuren verwachten dat het aantal fusies en overnames de komende maanden gaat toenemen. Ten aanzien van de private equity-markt verwacht 84 procent een toename van de overnameactiviteit.

CFO’s achten de financieringskosten wel hoger dan in het voorgaande kwartaal. Toch zijn de financieel directeuren wel positief over het financieringsklimaat en de beschikbaarheid ervan. Ook financiering via de aandelenmarkt trekt weer aan. Al blijft de obligatiemarkt nog de populairste bron van financiering.