AMSTERDAM - Elke week een overzicht van de opmerkelijkste innovaties. Met ditmaal: een ultraviolette schoenpoetser, een ergonomische sneeuwschep, een deactiverende sensor en een app die sms-jes verwijdert.

Zweetvoeten zorgen soms voor grote irritaties. Maar naast dat ze een onaangename geur verspreiden, zijn ze ook niet hygiënisch voor de schoenen waar ze zich bevinden: wie de volgende keer met schone sokken in dezelfde schoen stapt, nodigt bacteriën uit om zich ook in deze sokken te nestelen. Ook kunnen vochtige voeten voor schimmels zorgen.

Het Amerikaanse bedrijf Shoe Care Innovations brengt daarom een product op de markt dat schoenen verschoont met behulp van UV-licht. SteriShoe, ook wel 's werelds eerste 'ultraviolette schoenenpoetser' genoemd, zou 99,9 procent van alle micro-organismen in een schoen binnen vijfenveertig minuten doden. Dat het product voor het schoonmaken van UV-licht gebruikmaakt, is eigenlijk niet eens bijzonder: ook in ziekenhuizen en zwembaden wordt onder andere van deze techniek gebruikgemaakt.

Ergonomische sneeuwschep

Ook goed voor de gezondheid is een nieuw product van industrieel ontwerper John Mosher: hij ontwierp een sneeuwschep die de rug van gebruikers aanzienlijk minder belast. ZIjn uitvinding, de SnowBow, is het resultaat van drie jaar onderzoek.

De sneeuwschep bevat een PVC-frame in de vorm van een boog die bevestigd is aan de schep. Hierdoor blijft de gebruiker nagenoeg rechtop staan bij het scheppen en kan hij meer kracht uitoefenen bij het optillen.Opvallend feit is dat het ontwerp van een gewone sneeuwschep de laatste eeuw bijna niet is veranderd. Mosher's uitvinding maakt de sneeuwschep een stuk ergonomischer.

Batterijdeactiverende sensor

Een Duitse fabrikant van auto-onderdelen neemt zelfs een potentieel levensbedreigend gevaar weg. Continental heeft voor elektrische en hybride voertuigen een sensor ontwikkeld, die bij een ongeluk onmiddellijk de spanning van de batterij kan afhalen. Want waar een botsing met een benzinetankende auto levensgevaarlijk is, geldt hetzelfde voor een aanrijding met een wagen die aan het opladen is.

Bij detectie van een aanrijding van de zij-, voor- of achterkant is de batterij binnen een halve seconde gedeactiveerd. Bij andere ongevallen, bijvoorbeeld het omkieperen van een auto, zou het oplaadproces binnen maximaal vier seconden gestopt worden.

Hulpdiensten kunnen door de deactivering van de batterij hun werk doen, zonder een elektrische schok te riskeren. Dit gevaar bestaat met name als een auto opengebroken moet worden, om een slachtoffer te kunnen bevrijden.

Tiger Text

'Levensbedreigend' voor celebrities is het gevaar dat sms-jes door paparazzi onderschept worden. Daarom is het niet gek dat de mobiele applicatie TigerText onlangs door de grens van een half miljoen gebruikers stootte: de app, die sms'jes na een korte periode simpelweg laat verdwijnen, is razend populair bij beroemdheden.

Niet alleen tekstboodschappen, maar ook video's en documenten, die de verzender liever in een besloten kring houdt, kunnen via TigerText na verloop van tijd automatisch verwijderd worden. Gebruikers stellen eerst een tijdslimiet in, waarna de boodschap via de server van TigerText verzonden wordt. Nadat de ontvanger het bericht heeft gelezen, schrijft de server over de boodschap heen wanneer de tijd op is.