AMSTERDAM - Tot nog toe zijn er geen strijkijzers die zelf energie genereren. Designer Rizki Tarisa heeft deze week daarom een ontwerp gepresenteerd, dat de strijkbout duurzaam moet maken.

Tarisa geeft het concept de merknaam van Philips mee, door het om te dopen tot de Philips 4472. Het model moet zelf voor energie zorgen, door de strijkbewegingen van de gebruiker om te zetten in kinetische energie. Tarisa geeft niet concreet aan hoeveel energie dan met zulke bewegingen te genereren is, maar presenteert het evenmin toch als een energiebron voor de toekomstige strijkbout.

Daarnaast introduceert Tarisa een andere technologie die ze 'Auto Gill' noemt. Het principe daarvan is dat de 4472 in staat is om vocht uit ijle lucht te onttrekken en in stoom omzet. Ook in dit geval geeft Tarisa geen uitleg hoe de technologie precies werkt.

44722

Ondanks Tarisa's voorspelling dat het waarschijnlijk nog wel een paar jaar duurt voordat 4472 ook echt gefabriceerd kan worden, stipt de ontwerper met het design wel subtiel het hoge energieverbruik van het huidige strijkijzer aan.

44723