MADRID - De Spaanse economie is in 2010 voor het tweede achtereenvolgende jaar gekrompen. Dat bleek vrijdag uit een eerste schatting van het Spaanse statistiekbureau.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Spanje ging afgelopen jaar met 0,1 procent achteruit, nadat een jaar eerder al een krimp van 3,7 procent werd gemeten.

De achteruitgang in 2010 komt vooral door de stevige krimp in de eerste drie maanden van het jaar. In het tweede halfjaar vertoonde de vijfde economie van Europa weer voorzichtige tekenen van groei.

Vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2010 werd een groei van 0,6 procent gemeten ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. In het derde kwartaal nam het bbp met 0,2 procent toe.

Dit jaar zal de Spaanse economie naar verwachting weer groeien. Economen denken echter dat de groei door de forse bezuinigingen die worden doorgevoerd aanzienlijk lager uitvalt dan de 1,3 procent waar de regering vooralsnog vanuit gaat. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde vorige maand een groei van 0,6 procent in 2011.

Bezuinigingen

De Spaanse regering heeft de afgelopen maanden omvangrijke bezuinigingen aangekondigd om te voorkomen dat de financiële problemen van het land uit de hand lopen.

In combinatie met de hoge werkloosheid zet die sanering waarschijnlijk een forse rem op de bestedingen van consumenten.

Spanje kampt met een werkloosheid van ruim 20 procent. Dat is veruit het hoogste percentage in de eurozone.