AMSTERDAM – Apple zou werken aan een kleinere en goedkopere versie van de iPhone. Het mobieltje moet eenderde kleiner worden dan de laatste versie van de smartphone, de iPhone 4.

Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen in de industrie. De lagere prijzen moeten de aantrekkingskracht van de iPhone vergroten en ervoor zorgen dat de smartphone geen verder terrein verliest aan mobieltjes die gebaseerd zijn op het besturingsprogramma van Google, Android. Ook zou Apple de druk op Nokia willen vergroten.

“In plaats van te mikken op 25 procent van de wereldwijde markt voor mobieltjes, gaat Apple met de kleinere modellen voor de 100 procent”, zo stelt een analist tegenover het persbureau.

Het aandeel van Google op de smartphonemarkt is in het vierde kwartaal verdriedubbeld tot bijna 33 procent. Apple is goed voor 16 procent.

Contract

De nieuwe iPhone zou rond de 200 dollar (147 euro) gaan kosten, zonder de gebruikers daarbij op te zadelen met een tweejarig contract.

Het doel is om het nieuwe apparaatje halverwege het jaar te lanceren, maar dat is nog allerminst zeker, aldus een van de bronnen. Apple ontwikkelt wel vaker producten die de markt nooit bereiken.

De lagere prijs van de nieuwe smartphone zou te danken zijn aan het gebruik van de componenten die ook in de huidige toestellen te vinden zijn, in plaats van nieuwere en duurdere onderdelen.