HAARLEM - De rechter moet het Openbaar Ministerie (OM) in het vastgoedfraudeproces niet-ontvankelijk verklaren, maar daartoe moet eerst duidelijkheid komen over de identiteit van de schrijver van een aantal anonieme notities.

Dat stelden de advocaten Willem Koops, die hoofdverdachte Jan van V. vertegenwoordigt, en Carel Raymakers donderdag voor de rechtbank in Den Haag.

Deze notities repten volgens de advocaten namelijk al vóór de officiële start van het opsporingsonderzoek van een concrete verdenking tegen verdachten.

Dat zou betekenen dat fiscaal onderzoek van de Belastingdienst en strafrechtelijk onderzoek van de FIOD door elkaar heen hebben gelopen. En dus zijn er in de beginfase van het onderzoek fouten gemaakt, zo redeneren de advocaten in hun poging het proces in de kiem te smoren.

Groot proces

De andere aanwezige advocaten schaarden zich achter het preliminaire verweer van Koops en Raymakers. Jan van V. en dertien andere verdachten staan terecht in een groot proces dat draait om fraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds).

Justitie ziet Van V. als initiator van en spil in de megafraude, en verdenkt hem van miljoenenverduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Corruptie

Volgens Koops verwoordt de schrijver van de notities duidelijk dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om corruptie. ''De objectieve buitenstaander kan die aantekeningen niet anders zien dan als een samenvatting van de zaak tegen cliënt en als een plan van aanpak van die zaak'', aldus de advocaat.

Ter ondersteuning van het onderzoek van de FIOD werden volgens Koops geldstromen gevolgd. ''De FIOD-ECD Eindhoven heeft de zaak al in onderzoek'', zo staat in een notitie te lezen.

Traceren

''It looks like a duck, it walks like a duck, it talks like a duck: it is a duck'', concludeerde Koops. De anonieme notitieschrijver moet uitsluitsel kunnen geven, zo hoopt de verdediging. En hem of haar te traceren is eenvoudig.

''Hoe simpel is het om gewoon in de computers van de betrokken ambtenaren te kijken?'' zei advocaat Raymakers, die optrad namens zijn cliënt Hans van T.

Komende week zal het OM reageren op de verweren. De rechtbank bepaalt daarna of en wanneer het proces inhoudelijk kan beginnen.