AMSTERDAM - De komst van het Europese hoofdkantoor van 's werelds grootste exporteur van zuivel Fonterra naar Nederland is een aanwinst voor de Nederlandse economie.

Dat zei minister Maxime Verhagen (EL&I) donderdag in Amsterdam bij de officiële opening van de vestiging van deze onderneming uit Nieuw-Zeeland.

Het vestigen van een zuivelbedrijf in ons land lijkt op water naar de zee dragen, maar Fonterra verhuisde het Europese hoofdkantoor van Hamburg naar Nederland vanwege de distributiekanalen in ons land en omdat Nederland een naam heeft hoog te houden in het vernieuwen van de zuivelproductie.

De komst van Fonterra past in het beleid van het kabinet om bedrijven en wetenschappers gericht te laten samenwerken in negen topsectoren van de economie. Fonterra werkt samen met FrieslandCampina en Unilever aan meer duurzaamheid in de productie van zuivel.

Rusland

Vanuit het nieuwe hoofdkantoor wordt de verkoop, marketing en distributie van zuivel in Europa en Rusland aangestuurd. Fonterra Europe heeft tachtig werknemers, van wie er zestig in Amsterdam zitten.

Fonterra heeft zijn wortels in Nieuw-Zeeland, maar produceert ook in Australië, Zuid- Amerika, de VS en Europa. Het bedrijf neemt meer dan een derde van de internationale zuivelhandel voor zijn rekening.